Gjykatën e Lartë e presin 22 mijë dosje për gjykim

AKTUALITET


Ashtu si Gjykata Kushtetuese edhe Gjykata e Lartë ndodhet jashtë funksionit, duke bërë që dosjet që pritet të shytohen të arrijnë një numër rekord. Gjykata e Lartë është jetike dhe e rëndësishme për funksionimin e sistemit të drejtësisë dhe numri i çështjeve për gjykim në këtë gjykatë është i lartë. Situata është bërë edhe më e vështirë me procesin e vettingut nga drejtësia e re duke ndaluar përkohësisht punën e saj deri në rivlerësimin e të gjithë kandidatëve. Kjo ka bërë që numri i çështjeve të jetë mbi 22 000, që përkthyer në kohë do të duken mbi 17 vite që të jepet një vendim për të gjitha. Qytetarëve do u duhet të presin deri në 2036 për të marrë përgjigje për çështjen e tyre.


Kjo është bërë e ditur në raportin e fundit të KLGJ, që është siguruar nga Report TV. Në raportin e KLGj thuhet se situata pritet të bëhet me rëndë ku në Gjykatën e Lartë pritet të mbërrijnë mbi 31 000 dosje të tjera nga apelet. Mungesa e gjyqtarëve, për shkak të shkarkimit nga Vettingu apo edhe largimi i tyre, ka bërë që këto dosje të kenë vonesa në gjykim dhe publikim vendimi duke e vështirësuar edhe më shumë situatën.

Gjykata e Lartë ka mbetur vetëm me një anëtar, Ardian Dvorani, nga 19 anëtarë që ka në përbërjen e vet kjo gjykatë. E gjithë kjo situatë ka ndodhur për shkak të procesit të vettingut, ku shumica e tyre janë shkarkuar apo kanë dhënë dorëheqjen. Këshilli i Lartë Gjyqësor po punon me ritme të shpejta për funksionim e Gjykatës së Lartë, ku tashmë ka bërë edhe përzgjedhjen e 8 kandidatëve për plotësimin e 3 vendeve vakante nga radhët e jo gjyqësorit.