Të gjitha nënat të mblidhen këtu. Si ta bëni fëmijën të zgjuar

Më të fundit


Të rrini vetëm gjysmë ore deri në një orë me fëmijën  mund ta bëjë më të zgjuar, sipas një studimi të fundit.

Fëmijët të cilët kanë lexuar së bashku me nënën e tyre ose janë ndihmuar në detyrat e shtëpisë mes të moshës tre dhe katër vjeç kanë tendencë të kenë më shumë aftësi të avancuara njohëse dhe ky ndikim do të zgjasë edhe në moshë të rritur.


Nënat që kalojnë kohë me fëmijet e tyre duke bërë edhe aktivitete zbavitëse të tilla si ecje apo duke pikturuar do sjellin aftësi shumë të mira sociale.

Studiuesit nga universiteti College në Londër dhe univeristeti i Essex kanë studiuar të dhënat e rreth 8000 fëmijëve duke i mbledhur për rreth 16 vite për të kuptuar se çfarë kushtesh ndikojnë në zhvillimin e hershëm të fëmijës.

Marco Francesconi, profesor i ekonomisë në universitetin e Essex thotë se nga ky studim kanë dalë dy zbulime kryesore.

“E para është se nënat që kalojnë kohën duke bërë atë që ne e quajmë “aktivitete arsimore” me fëmijët mes moshës tre dhe shtatë vjeç të tilla si leximi  dhe ndihma në detyrat e shtëpisë, priren që të kenë aftësi të mira njohëse duke zhvilluar edhe nivelin e inteligjencës.

Ndërkohë, profesor Francesconi shton se nënat që realizojnë aktivitete kreative duke përfshirë ecjen në këmbë në natyrë, të pikturuarit dhe të kënduarit sjell një aftësi mjaft të mirë në zhvillimin social të fëmijës.

Ai theksoi se nënat duhet të kalojnë gjysmë ore ose një orë me fëmijët e tyrë të vegjël çdo ditë pasi kjo  do t’i ndihmonte shumë ata për të rritur aftësitë e tyre njohëse dhe sociale.
Skip to toolbar