Zaev, BE-së: Nëse s’vlerësoni Shkupin, mos prisni zgjidhje të Kosovës

BOTA


Kryeministri maqedonas Zoran Zaev tha se nëse BE nuk vlerëson marrëveshjen e Prespës dhe të hapë negociatat për vendin, atëherë nuk mund të pres që të gjejë zgjidhje përmes marrëveshjeve me vendet e tjera të rajoni si çështja mes Serbisë dhe Kosovës. Zaev tha se BE e ka vlerësuar me nota pozitive marrëveshjen e arritur mes Maqedonisë së Veriut dhe Greqisë,  por nëse ky vlerësim nuk reflektohet edhe në hapjen e negociatave, atëherë ky do cilësohet si “ndëshkim” nga maqedonasit.


Nëse BE nuk e merr vendimin për fillimin e bisedimeve të pranimit me Maqedoninë e Veriut, kjo praktikisht do të thotë se nuk e vlerëson Marrëveshjen e Prespës. Të gjithë thonë se Marrëveshja e Prespës tani është një nga marrëveshjet më të mira në Ballkanin Perëndimor. Nëse BE-ja “ndëshkon” këtë marrëveshje dhe Maqedoninë e Veriut duke shtyrë negociatat e pranimit, si mund të pritet që Aleksandër Vuçiç dhe Hashim Thaçi të gjejnë zgjidhjen për çështjen e Kosovës, ose si do t’i motivojnë liderët e Bosnjës dhe Hercegovinës për të gjeni zgjidhjen për formimin e qeverisë? Unë shpresoj se BE do të na japin me motivimin për të vazhduar me punën e madhe për reformat dhe të ardhmen ”, tha Zaev në një intervistë për “Tanjug”.

Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut presin vendimin që vendet e BE do të marrin në lidhje me negociatat. Liderët e vendeve anëtare pritet të mblidhen më 17 dhe 18 tetor, ku pritet të ketë diskutime të nxehta në lidhje me hapjen apo jo të negociatave, sidomos nga vendet skeptike si Franca, Holanda apo Danimarka.

Ditën e mërkurë, kryeministri Rama por edhe ai maqedonas Zaev udhëtuan drejt Brukselit për të lobuar për hapjen e tyre.