Brenda tuneleve të Odesës, ukrainasit po “zhvendosin” qytetin port nën tokë

BOTA


Thellë nën qytetin port ukrainas të Odesa-s shtrihet një nga labirintet më të mëdhenj nëntokësorë në botë. Katakombet atje, të cilat datojnë në fillim të viteve 1800 kur guri gëlqeror u minua për strukturat madhështore të qytetit, kanë shërbyer si një bunker gjatë Luftës së Ftohtë, si strehë e Luftës së Dytë Botërore për luftëtarët sovjetikë, por shpesh dhe si vend për fshehjen e kontrabandistët gjatë viteve.

Me 2500 kilometra tunele, katakombet e Odesës janë dy deri në tre herë më të mëdha se ato të Parisit dhe Londrës së bashku.


Vullnetarët në Odesa kanë marrë përsipër të strehohen në labirintet e Odesës, teksa forcat ruse përparojnë më thellë në Ukrainë.

1- Ka mbi 1000 hyrje në katakombet e Odesës, të cilat mund të ofrojnë strehim për banorët dhe ta bëjnë të vështirë për forcat ruse të çrrënjosin mbrojtësit nëse përpiqen të kapin qytetin.

2- Ndryshe nga Kievi, Odesa nuk ka një sistem metroje ku banorët mund të kërkojnë strehim nga bombardimet ruse, por siguria mund të gjendet në katakombet, të cilat janë 20-25 metra nën tokë.

3- Vullnetarët kanë pastruar mbeturinat, kanë lyer muret, kanë instaluar stola, si dhe kanë lidhur energjinë elektrike dhe internetin, për ta bërë jetën më të rehatshme për banorët që ikin për t’i shpëtuar raketave.

4- Luftëtarët e rezistencës sovjetike kërkuan strehim në katakombet gjatë rrethimit të Odesës, kur avionët nazist dhe rumunë bombarduan qytetin.

5- Pajisjet ushtarake të epokës së Luftës së Dytë Botërore si pushkët, maskat e gazit, granatat e dorës dhe municionet janë ende duke u zbuluar nga ata që janë mjaft të guximshëm për të shkuar më thellë brenda katakombeve.

6- Mbishkrime nga partizanët sovjetikë që u fshehën në katakombe gjatë Luftës së Dytë Botërore, si dhe vizatime të tjera nga historia e saj unike, mund të gjenden ende në muret e saj.

7- Një strehë me bomba që ishte ripërdorur si një hapësirë ​​​​festash tani do të përdoret për civilët e Odesës që kërkojnë strehim.

8- Vullnetarët po krijojnë ambiente të përshtatshme jetese brenda katakombeve historike.

9- Një memorial partizan i Luftës së Dytë Botërore që ishte pjesë e një muzeu katakombe. Vullnetarët po përdorin mediat sociale për të ndarë video të punës së tyre me shpresën për të rritur ndërgjegjësimin dhe fonde për të ndihmuar në ndërtimin e më shumë strehimoreve në katakombe.
Skip to toolbar