Kritikat ndaj Francës, Macron me ofertë të re për Ballkanin?

POLITIKË


Franca po përballet me presione të shumta dhe sulme nga liderët e BE, pas vetos së vendosur për bllokimin e negociatave për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut. E ndodhur në këto kushte dhe pas “masakrimit” nga eurodeputetët që mbështesin hapjen e negociatave, Macron duket se kërkon të gjejë një tjetër zgjidhje për rajonin e Ballkanit “jo anëtarësim të plotë të tij” por krijimin e një “partneriteti të veçantë të privilegjuar”.

Sipas gazetës serbe “Nezavisne”, Macron po zhvillon takime diplomatike jozyrtare për të ofruar partneritet të veçantë të privilegjuar për disa nga vendet e Ballkanit Perëndimor, në mënyrë që të zëvendësojë kërkesën e tyre me një anëtarësim të plotë.

Ai kërkon t’u ofrojë përmes këtij “partneriteti të privilegjuar” mbështetja financiare, partneritet speciale për qasje në tregjet evropiane dhe përfitime të tjera, në këmbim të një tërheqje të heshtur nga ana e Ballkanit Perëndimor për kërkesën e tyre për anëtarësim të plotë në BE.

Një partnerit i tillë sipas gazetës “Nezavisne, thuhet se i është ofruar edhe Turqisë 10 vite më parë nga Gjermania, por ajo u pa si një mënyrë elegante e heqjes dorë nga pranimi i Turqisë në BE.

Në shkrim thuhet se kjo është arsyeja pse zgjedhjet në Maqedoninë e Veriut janë caktuar në prill për të parë nëse BE do të aprovojë vazhdimin e procesit të para-pranimit për anëtarësim në mars.

Franca u shpreh se nuk dëshiron një zgjerim të Ballkanit në këto momente, pa u zgjidhur çështjet e brendshme të tij, por duket se në fakt me ofrimin e një “partneriteti të tillë të veçantë” në këmbim të heqjes dorë nga anëtarësimi i plotë në BE, Macron nuk kërkon një integrim të Ballkanit Perëndimor në BE. Kjo qasje e tij është kritikuar ashpër nga ndërkombëtarët duke e akuzuar atë se po shtyn Ballkanin Perëndimor në duart e Rusisë, Turqisë dhe Kinës.Skip to toolbar