Nga bizhuteritë te karrocat, të gjitha detajet e kurorëzimit të Mbretit Charles

BOTA


Pallati Buckingham ka zbuluar më shumë detaje përpara kurorëzimit të Mbretit Charles III në Londër në më pak se një muaj. Monarku i ri britanik do të kurorëzohet së bashku me gruan e tij, Camilla, në një shërbesë thellësisht fetar në Westminster Abbey në mëngjesin e 6 majit.

Dita e Kurorëzimit do të shohë dy procesione nëpër rrugët e kryeqytetit britanik, njëra që çon në kurorëzimin e mbretit dhe një paradë më e madhe në Pallatin Buckingham pas shërbimit historik, ku monarku dhe anëtarët e familjes mbretërore do të shfaqen në ballkon.


Procesioni zyrtar

Udhëtimi me karrocë që Mbreti Charles dhe Camilla do të ndjekin më 6 maj, sipas informacionit të lëshuar nga familja mbretërore, do të jetë më i shkurtër se ai i bërë nga nëna e tij Mbretëresha Elizabeth në kurorëzimin e saj në 1953. Arsyeja është se ai dëshiron të ketë një proces më modest, sipas Pallatit mbretëror.

Mbreti Charles zgjodhi të hipte në një nga karrocat më të reja në Koleksionin Mbretëror. Ajo u përurua në Australi dhe iu dorëzua Mbretëreshës së ndjerë Elizabeth II në vitin 2014, kur u përdor për herë të parë në hapjen e Parlamentit atë vit.

Procesioni do të largohet nga Pallati Buckingham dhe do të niset drejt qendrës i shoqëruar nga Shoqëruesja e Sovranit. Ai do të kalojë Admiralty Arch përpara se të kthehet në Whitehall dhe të udhëtojë përgjatë Rrugës së Parlamentit dhe në Westminster Abbey, ku shërbimi do të fillojë në orën 11:00.

Kortezhi mbretëror

Pas shërbimit, kortezhi i kurorëzimit i cili do të jetë shumë më i madh në shkallë do të ndjekë të njëjtën rrugë të kthimit në pallat. Ai do të përfshijë “Forcat e Armatosura nga i gjithë Commonwealth dhe Territoret Britanike të Jashtme, dhe të gjitha Shërbimet e Forcave të Armatosura të Mbretërisë së Bashkuar, së bashku me truprojën e Sovranit dhe Ujëtarët”, sipas pallatit.

Këtë herë, Charles dhe Camilla do të transportohen në Gold State Coach, i cili është përdorur në çdo kurorëzim që nga William IV në 1831.

“Është pothuajse katër metra i lartë dhe mbi shtatë metra i gjatë. Ai peshon katër tonë. Për shkak të kësaj, ai mund të përdoret vetëm me një ritëm marshimi, gjë që vërtet i shton madhështinë dhe fisnikërinë këtij procesioni madhështor mbretëror”, thonë ekspertët.

Kurora historike 

Charles do të kurorëzohet mbret me kurorën e Shën Eduardit të shekullit të 17-të, ndërsa Camilla do të kurorëzohet mbretëreshë, siç do të njihet tani e tutje, me kurorën e modifikuar të Mbretëreshës Mari, gruaja e George V.

Kurora është prej 2.2 kg ar të pastër me rubin, ametist, safir, turmalinë me kadife lejla.

Kjo është ajo që Mbretëresha Elizabeth vendosi në kurorëzimin e saj. Në fund të ceremonisë së kurorëzimit, Charles do të ndryshojë në një diademë mbretërore më të lehtë për procesionin e kthimit në pallat./abcnews.al
Skip to toolbar