Opozita parlamentare kërkon tryezë për reformën zgjedhore

Më të fundit


Opozita e re parlamentare e përbërë nga 38 deputetë kanë firmosur një kërkesë drejtuar Kuvendit të Shqipërisë ku kërkojnë një tryezë të hapur për diskutimin e reformës zgjedhor. Ka qenë vetë deputetja Rudina Hajdari dhe njëherësh kryetarja e Grupi Parlamentar Demokrat në parlament që ka bërë publike këtë kërkesë.

Mospërfaqësimi i vërtetë i popullit në organet e zgjedhura, përqendrimi i pushtetit në një rreth të ngushtë personash dhe shit-blerja e votës kanë qenë disa nga problemet që Hajdari ka listuar.


“Shumë të shqetësuar për problemet e rënda që sistemi zgjedhor në tërësinë e tij mbart. Mospërfaqësimi i vërtetë i popullit në organet e zgjedhura, përqendrimi i pushtetit në një rreth të ngushtë personash, shit-blerja e votës, partizimi i procesit zgjedhor (administrimi politik/partiak i zgjedhjeve), barazia reale e votës qytetare, keq-përdorimi i burimeve shtetërore janë ndër problemet më themelore që duhet të adresohen përmes reformës elektorale. Defiçencat e sistemit zgjedhor janë drejtpërdrejtë defiçenca për “Demokracinë e Shtetin e së Drejtës”. Eventualisht këto janë pasoja tepër të dëmshme për qytetarët Shqiptarë, organizimin institucional e shoqëror në tërësi.”

Hajdari tha se forcimi i demokracisë përmes sistemit zgjedhor është një ndër objektivat e opozitës në parlament.

“Grupi Parlamentar Demokrat ka ndër objektivat e tij kryesore: “reformimin e sistemit zgjedhor në Shqipëri” me synim forcimin e demokracisë, evropianizimin e procesit elektoral (në tërësinë e tij) rritjen e besimit publik në organet e zgjedhura, rritjen e pjesëmarrjes qytetare në procesin e zgjedhjes së përfaqësuesve e të demokracisë aktive. Në këtë drejtim 38 deputetë të opozitës nënshkruan një kërkesë ndaj Kuvendit të Shqipërisë dhe mazhorancës për të mbledhur një tryezë me forcat e ndryshme politike dhe shoqërinë civile për të hapur një diskutim të gjerë publik për reformimin e sistemit zgjedhor.”

Shumë të shqetësuar për problemet e rënda që sistemi zgjedhor në tërësinë e tij mbart. Mospërfaqësimi i vërtetë i…

Gepostet von Rudina Hajdari am Freitag, 24. Mai 2019Skip to toolbar