OSBE: Dënojmë dhunën, palët të nisin dialogun

Më të fundit


Dënimit të dhunës në protestën e 11 majit i është shtuar edhe zëri i përfaqësuesve të OSBE. Udhëheqësit e OSBE shprehën shqetësimin lidhur me protestat e dhunshme në Shqipëri dhe bëjnë thirrje për përmbajtje dhe dialog më të madh mes palëve politike.

Ministri i Punëve të Jashtme dhe Çështjeve Evropiane, Miroslav Lajçák, Sekretari i Përgjithshëm i OSBE-së, Tomas Greminger, Kryetar i Asamblesë Parlamentare të OSBE-së (PA OSBE), Xhorxh Tsereteli dhe Sekretari i Përgjithshëm i OSBE-së, Roberto Montella dënuan sot ashpër përdorimin e dhunës nga protestuesit e kësaj fundjave në Tiranë, si dhe kërcënimet dhe përpjekjet për të frikësuar Shefin e Prezencës së OSBE-së në Shqipëri dhe Organizatës në përgjithësi. Ata gjithashtu i bënë thirrje zyrtarëve të zbatimit të ligjit që të tregojnë vetëpërmbajtje.


Kryesuesi në detyrë, Presidenti i OSBE dhe Sekretari i Përgjithshëm i OSBE theksuan se e drejta për të mbledhur dhe protestuar në mënyrë paqësore është një parakusht themelor i një shteti demokratik. Por institucionet e forta vendase – përfshirë, në mënyrë kritike, një parlament efektiv – janë gurë themeli i demokracisë, stabilitetit politik dhe sundimi të ligjit. Dhuna dhe frikësimi i zyrtarëve të organizatave ndërkombëtare janë të papranueshme.

Ata falënderuan autoritetet shqiptare për mbrojtjen e shpejtë ofruar shefit të Prezencës së OSBE-së dhe inkurajuan të gjitha palët të tregonin moderim gjatë protestave të sotme.

“Trazirat nuk janë zëvendësuese për angazhimin politik demokratik. Ata prenë çdo shans për dialog dhe për këtë arsye çdo shans për të gjetur një bazë të përbashkët. Ne u bëjmë thirrje të gjithë liderëve politikë dhe qytetarëve të Shqipërisë që të tregojnë përgjegjësi, të demonstrojnë në mënyrë paqësore dhe të veprojnë me përmbajtje. OSBE do të vazhdojë të mbështesë procesin demokratik në Shqipëri. Një shtrëngim i krizës në mënyrë të pashmangshme do të pengonte përparësitë strategjike të brendshme dhe të jashtme të Shqipërisë. Ka ardhur koha për të hartuar një platformë të brendshme për dialog, e cila përfshin të gjithë aktorët relevantë, duke përfshirë të gjitha palët, shoqërinë civile dhe akademinë, për të kapërcyer dallimet dhe për të punuar së bashku në interesin më të mirë të Shqipërisë “.- thuhet në deklaratën e OSBE
Skip to toolbar