Kërcënim real nga Rusia? Zyrtari i lartë i NATO-s: Duhet të përgatitemi

BOTA


Drejtuesi i Komitetit Ushtarak të NATO-s, Lejtnant Admirali Rob Bauer, deklaroi se aktualisht nuk ka shenja që Rusia po planifikon një sulm ndaj një anëtari të NATO-s.
Ai paralajmëroi se NATO duhet të përgatitet për përshkallëzimin e ardhshëm, pasi ambiciet e Rusisë shtrihen përtej Ukrainës.

“Nuk ka shenja se Rusia po planifikon një sulm kundër anëtarëve të NATO-s, por aleanca Atlantike duhet të përgatitet për një përshkallëzim të ardhshëm”, tha ai gjatë vizitës në Letoni.


Pavarësisht asnjë kërcënimi të menjëhershëm, ka shqetësime midis liderëve perëndimorë për sulmet e mundshme ruse ndaj NATO-s në vitet e ardhshme.

Presidenti polak Andrzej Duda dhe ministri danez i Mbrojtjes Troels Lund Poulsen kanë shprehur shqetësime për një sulm të mundshëm rus që në vitin 2026 ose 2027.

Anëtarët e NATO-s kanë ngritur gjithashtu shqetësime për mungesën e pajisjeve dhe fuqisë punëtore në përgatitje për një luftë të mundshme gjithëpërfshirëse.

Zyrtarët e Mbretërisë së Bashkuar pranuan më 26 mars se nuk do të ishin në gjendje të luftonin Rusinë për më shumë se disa muaj për shkak të mungesës së municioneve dhe pajisjeve.

West Observer shkruan se Instituti për Studimin e Luftës me qendër në SHBA ka vlerësuar se treguesit ekonomikë dhe ushtarakë sugjerojnë se Rusia mund të përgatitet për një luftë konvencionale në shkallë të gjerë me NATO-n në një afat kohor më të shkurtër sesa mendohej më parë.

Ndërsa ISW nuk sheh një kërcënim të menjëhershëm, ata besojnë se fokusi i presidentit rus Vladimir Putin në rritjen e aftësive ekonomike dhe ushtarake të Rusisë tregon përgatitjen për konflikt përtej situatës aktuale në Ukrainë.

Lejtnant Admirali Rob Bauer deklaroi se anëtarëve të NATO-s u kërkohet të jenë të përgatitur për çdo skenar dhe diskutim të mundshëm se si aleanca do të vazhdojë të veprojë përballë tensioneve në rritje.

Ai theksoi rëndësinë e diskutimeve brenda NATO-s për të siguruar gatishmërinë dhe një përgjigje të unifikuar ndaj çdo kërcënimi të mundshëm.

“Aleanca duhet të qëndrojë vigjilente dhe të përshtatet me ndryshimet në peizazhin e sigurisë për të garantuar sigurinë dhe sigurinë e anëtarëve të saj. Duke qëndruar e informuar dhe duke u angazhuar në dialog, NATO mund të trajtojë në mënyrë efektive çdo sfidë që mund të lindë në të ardhmen”, tha zyrtari i NATO-s.
Skip to toolbar