OKB denoncon: Pajisjet mjekësore janë shkatërruar qëllimisht në spitalet e Gazës

BOTA


OKB denoncoi këtë të premte shkatërrimin e qëllimshëm të pajisjeve të avancuara mjekësore të vështira për t’u siguruar në spitalet dhe maternitetet e rrethuara në Gaza, duke përkeqësuar rreziqet për gratë që tashmë lindin në “kushte çnjerëzore dhe të pabesueshme”.

Misionet e fundit të Kombeve të Bashkuara në 10 spitale në Gaza zbuluan se shumë prej tyre janë kthyer në “rrënoja” dhe se vetëm disa mund të ofrojnë ende shërbime shëndetësore për nënën dhe të porsalindurit, tha Dominic Allen, zëdhënës i Fondit të Kombeve të Bashkuara për Fëmijët Palestinë.


Ajo që dëshmuan ekipet në kompleksin spitalor Nasser, i cili ka qenë i rrethuar për një kohë të gjatë nga forcat izraelite gjatë operacioneve të tyre në qytetin Khan Yunis, “më thyen zemrën,” tha zyrtari.

Duke folur me gazetarët në Gjenevë përmes një video-live nga Jerusalemi, ai përshkroi se kishte parë “pajisje mjekësore të thyera qëllimisht, makineri me ultratinguj, të cilat, ju e dini, janë një mjet shumë i rëndësishëm për të garantuar dërgesa të sigurta, me korda të prera”.

“Ekranet e makinerive të avancuara mjekësore, si ato për ultratinguj dhe materiale të tjera, ishin thyer”, shtoi Dominic Allen.

Organizata Botërore e Shëndetësisë kishte përshkruar vështirësinë e futjes së pajisjeve të tilla në Gaza para se të shpërthente lufta e 7 tetorit.

Përveç kësaj, në al-Khair, një spital tjetër materniteti në Khan Younis, “duket se nuk ka ndonjë pajisje mjekësore që funksionon”, tha ai.

Vetëm 10 nga 36 spitalet e Gazës janë aktualisht duke funksionuar, qoftë edhe pjesërisht./abcnews.al
Skip to toolbar