Tërmeti, Prokuroria nis hetimet në Durrës, Krujë dhe Tiranë për ndërtimet

AKTUALITET


Prokuroritë në Durrës, Krujë dhe Tiranë regjistruan çështjen penale për godinat e dëmtuara nga tërmeti, që sollën 51 viktima dhe qindra të tjerë të plagosur. Në Durrës e Thumanë do të hetohet nga institucionet lizbatuese, të cilat do të hetojnë raportin e kolaudimit të ndërtesave, nëse janë respektuar lejet e ndërtimit dhënë nga bashkia apo komuna, si dhe parametrat teknikë për konstruksionin metalik dhe betonin.


Në organin e akuzës së Prokurorisë së Durrësit pritet të hetohet të paktën 200 dosje të objekteve të pabanueshme. Për të hetuar këtë çështje janë ngritur dy grupe pune nga Prokuroria e Durrësit, raporton “Panorama”. Në përbërje të këtyre grupeve do të ketë inxhinierë dhe ekspertë të cilët do të verifikojnë të gjitha raportet e ndërtimit të këtyre objekteve. Do të verifikohet gjithashtu dhe leja e dhënë për këto objekte. Një grup ekspertësh dhe prokurorësh do të verifikojnë dosjet e godinave që u shembën dhe për pasojë mbetën të vdekur 51 viktima në Durrës e Thumanë.

Sipas grupit hetimor Polici-Prokurori mësohet se është urdhëruar sekuestroja e dosjeve me lejet e ndërtimi, raporti i institutit sizmologjik për këto ndërtime, raporti i kolaudimit, nëse është respektuar apo jo leja e dhënë, dhe parametrat teknikë për konstruksionin metalik dhe betonin. 200 dosje të objekteve të shpallura të pabanueshme në Durrës do t’i nënshtrohen hetimit të Prokurorisë dhe Task-Forcës së ngritur për përgjegjësitë njerëzore pas tërmetit. Çështja është regjistruar për veprat penale; “Ndërtim pa leje”, dhe “Shpërdorim detyre”, parashikuar nga nenet 199/a, 3 dhe 248 k.penal.

Të njëjtën gjë po bën dhe Prokuroria e Tiranës, e cila nisi hetimet në lidhje me situatën e krijuar nga fatkeqësia natyrore. Hetimi ka si objekt kryerjen e veprimeve të shpejta në drejtim të sqarimit të rrethave konkrete, që kanë çuar në pasojat e ardhura dhe gjendjen e ndërtimeve. Edhe nga kjo prokurori po hetohet për veprat penal të “Shpërdorimit të detyrës”, ku po hetohet për organet që kanë dhënë lejet e ndërtimit dhe nëse ato janë dhënë në mbështetje të ligjit, si dhe nëse ndërtuesit kanë respektuar lejen e marrë.

Një tjetër vepër penale është ajo e “Ndërtim i paligjshëm”. Në lidhje me këtë hetim Prokuroria e Tiranës ka ngritur një grup hetimor. Në vijim të veprimeve të kryera, prokuroria do të kërkojë informacion nga Bashkia e Tiranës për banesat e evidentuara tashmë sit ë prekura nga tërmeti dhe të klasifikuara jo në kuhstet e duhura për banim. I njëjti informacion i është kërkuar strukturave të tjera shtetërore.

Ndërkohë, Prokuroria e Krujës deklaroi se është vënë menjëherë në lëvizje për të verifikuar nëse në këtë ngjarje, ka apo jo elementë të veprave penale.

Drejtuesi i Prokurorisë, Prokurorët dhe Oficerët e Policisë Gjyqësore të Prokurorisë Krujë kanë shkuar në Njësinë Administrative Thumanë, ku rezulton se ishin shembur tre pallate, e si rezultat i kësaj shembje kanë ndërruar jetë 24 persona. Po ashtu është vijuar puna në bashkëpunim me Komisariatin e Policisë Krujë, të cilët janë urdhëruar që të kryejnë të gjitha veprimet e duhura në vendgjarje, duke i orientuar t’i trajtojnë si vendngjarje ku ka ndodhur një krim dhe të kryhen në çdo rast veprimet hetimore perkatese.
 Rezulton gjithashtu se në rrethin ku ushtron kompetencat territoriale Prokuroria Krujë, janë dëmtuar një numër mjaft i madh banesash, nga të cilat një pjesë janë shpallur të pabanueshme dhe pjesa tjetër me dëme të konsiderueshme. “Përveç pallateve të rrëzuara, IKMT-ja ka prishur edhe disa pallate të tjerë të deklaruara të pabanueshme. Edhe në këto raste oficerët e policisë gjyqësore kanë kryer këqyrjen e vendit të ngjarjes dhe kanë marrë në cilesinë e provës materiale mbetje të këtyre pallateve.
 Lidhur me këto raste ka dyshime,  se mund te jenë konsumuar elemente të figurave të veprave penale të parashikuara nga nenet 289 e 248 te K.Penal”, deklaroi Prokuroria e Krujës.
Për këtë arsye janë urdhëruar oficerët e policisë Gjyqëesore që të verifikojnë:
Çdo banesë të dëmtuar rëndë, ose të shpallur të pabanueshme. Të bëjnë kqyrjen e tyre.Të marrin me cilesinë e provës një kopje të raportit të grupeve të konstatimit të dëmeve.
Të sekuestrojnë menjëherë me cilesinë e provës, çdo dokumentacion lidhur me këto ndërtime (Projekt, leje ndertimi, akt kolaudimi etj.), në çdo institicion shtetëror ku ato ndodhen. Të merren vendime për kryerje të aktit të ekspertimit vlerësues për dëmin ekonomik në çdo rast.
Deri në këto momente janë kryer të gjitha veprimet e para hetimore të domosdoshme në lidhje me vendngjarjet  (tre pallatet e rrëzuara ku u shkaktuan viktimat në Thumanë ) dhe ndërkohë vazhdojnë veprimet edhe në objekte t՞ tjera të dëmtuara rëndë.
Pas përfundimit të këtyre veprimeve të domosdoshme hetimore, janë urdhëruar Oficeret e policise Gjyqësore që të bëjnë referimet përkatëse dhe në varësi të elementeve të veprave penale që do të konstatohen, do të konkludohet për regjistrimin e procedimeve penale përkatëse.