Variantet COVID, Gjermania rivendos kontrollet kufitare

CORONAVIRUS


Gjermania do të mbyllë kufijtë e saj me Republikën Çeke dhe rajonin austriak Tirol, të dyja zonat me norma të larta infektimi të varianteve ngjitëse të COVID-19.

Horst Seehofer i tha gazetës Süddeutsche Zeitung se masa do të hyjë në fuqi të dielën në mbrëmje, me disa përjashtime që janë aktualisht në diskutim, raporton Euronews.


Tiroli dhe rajonet çeke në kufi me Gjermaninë do të klasifikohen në listën e territoreve shumë të prekura nga mutacionet e virusit, tha Seehofer.

Kështu, udhëtarët që vijnë nga zona të caktuara të Austrisë ose Republikës Çeke do të duhet të japin prova të një testi negativ të koronavirusit për të hyrë në Gjermani, një kërkesë që do të paraqesë një pengesë për mijëra punëtorë ndërkufitarë. Siç thuhet më tej, nuk është e qartë për sa kohë do të zgjasin kontrollet kufitare.

Guvernatori i Bavarisë, Markus Soeder, shteti i të cilit kufizohet me Austrinë dhe Republikën Çeke, tha të enjten se në rast të një veprimi të tillë nga qeveria federale, Bavaria do të kërkojë leje për të ngritur “pika kufitare” ku udhëtarët që nuk paraqesin një test negativ për COVID-19 do të kthehen prapa.

Ai vlerësoi masat e marra nga Republika Çeke për të përmbajtur përhapjen e varianteve të virusit dhe kritikoi autoritetet në Tirol, duke thënë që ato duket se nuk po e merrnin seriozisht çështjen.

Lista e kufizuar e Gjermanisë tashmë përfshin vende të tilla si Britania, Afrika e Jugut, Brazili dhe Portugalia, të gjitha vendet nga të cilat udhëtimet më të mëdha u ndaluan në fund të janarit. Këto kufizime nuk prekin gjermanët që jetojnë në ato vende, shtetasit nga ato vende që jetojnë në Gjermani, si dhe udhëtarët tranzit ose trafikun e mallrave.
Skip to toolbar