Lajm i keq për azilkërkuesit në Britani, parlamenti miraton pas dy vitesh planin e Ruandës

BOTA


Projektligji aq shumë i diskutuar i kryeministrit briatik Rishi Sunak më në fund ka marrë miratimin nga Dhoma e Lartë e Parlamentit.

Kryeministri britanik Rishi Sunak premtoi të hënën se do të fillojë dërgimin e azilkërkuesve në Ruandë brenda 10 deri në 12 javë pasi Dhoma e Lartë e Parlamentit më në fund miratoi legjislacionin  kërkuar, të shtyrë me javë nga përpjekjet për të ndryshuar planin.


Sunak tha se qeveria kishte rezervuar avionë tregtarë çarter dhe staf të trajnuar për të çuar emigrantët në Ruandë, një politikë që ai shpreson se do të rrisë pasurinë e partisë së tij Konservatore përpara zgjedhjeve më vonë këtë vit.

Sunak refuzoi të jepte detaje se sa njerëz do të deportoheshin ose saktësisht se kur do të ndodhnin fluturimet, sepse ai tha se informacioni mund të ndihmonte kundërshtarët të vazhdojnë të përpiqen të pengojnë politikën.

Sunak deklaroi se në përgatitje për miratimin e projekt-ligjit, qeveria ka marrë tashmë aeroplanë për fluturimet e dëbimit, ka rritur hapësirën e paraburgimit, ka punësuar më shumë punonjës të çështjeve të imigracionit dhe ka liruar hapësirën gjyqësore për të trajtuar apelimet.

Ai sugjeroi gjithashtu se qeveria ishte e përgatitur të injoronte Gjykatën Evropiane të të Drejtave të Njeriut nëse do të kërkonte të bllokonte dëbimet.

“Ne jemi gati, planet janë në vend, dhe këto fluturime do të shkojnë në çdo rast. Asnjë gjykatë e huaj nuk do të na ndalojë të largohemi nga fluturimet”, paralajmëroi Sunak.

Legjislacioni aktual, i njohur si Projektligji për Sigurinë e Ruandës, është një përgjigje ndaj një vendimi të Gjykatës së Lartë të Mbretërisë së Bashkuar që bllokoi fluturimet e dëbimit sepse qeveria nuk mund të garantonte sigurinë e emigrantëve të dërguar në Ruandë.
Skip to toolbar