Merret vendimi në lidhje me akuzat e Rusisë ndaj Ukrainës për gjenocid, ja çfarë vendosi Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë

BOTA


Gjykata më e lartë e Kombeve të Bashkuara të premten vendosi se do të dëgjojë një çështje në të cilën Kievi i ka kërkuar të deklarojë se nuk ka kryer gjenocid në Ukrainën lindore, siç pretendoi Rusia si pretekst për sulmet e saj në vendin fqinj. Ukraina e çoi çështjen në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë (ICJ), e njohur gjithashtu si Gjykata Botërore, disa ditë pas pushtimit të plotë të Ukrainës nga Rusia në shkurt 2022.

Sot gjyqtarët zbuluan se gjykata kishte juridiksion për të dëgjuar vetëm një pjesë të vogël të çështjes origjinale. Gjyqtarët hodhën poshtë një kërkesë të Ukrainës për të vendosur nëse pushtimi rus shkelte apo jo Konventën e Gjenocidit të vitit 1948. Në vend të kësaj, paneli prej 16 gjyqtarësh tha se ata do të vendosin vetëm në një fazë të mëvonshme nëse Ukraina kreu apo jo gjenocid në zonat Donetsk dhe Luhansk të Ukrainës lindore të pushtuara tani nga Rusia.


Ukraina më parë argumentoi se nuk kishte rrezik gjenocidi në Ukrainën lindore, ku kishte luftuar forcat e mbështetura nga Rusia që nga viti 2014. Gjykata lëshoi masa urgjente në mars 2022 duke urdhëruar Rusinë të ndalonte menjëherë operacionet e saj ushtarake në Ukrainë.

Ndërsa vendimet e gjykatës janë përfundimtare dhe ligjërisht të detyrueshme, ajo nuk ka asnjë mënyrë për t’i zbatuar ato dhe disa shtete, si Rusia, i kanë injoruar këto vendime.

Ukraina fitoi një fitore të vogël në GJND të mërkurën kur gjyqtarët vendosën se Rusia kishte shkelur traktatet e OKB-së kundër financimit të terrorizmit dhe diskriminimit në një rast tjetër që kishte të bënte me incidente të vitit 2014.
Skip to toolbar