Tentoi të depërtonte si i punësuar në Gjykatën e Hagës, kapet një spiun rus në Holandë

BOTA


Një spiun rus u përpoq por dështoi të siguronte një stazh në Gjykatën Penale Ndërkombëtare (ICC) duke përdorur identitetin e rremë si qytetar brazilian që ai kishte krijuar për një dekadë, sipas inteligjencës holandeze.

Suipas Guardian, Sergey Vladimirovich Cherkasov, 36 vjeç, i akuzuar si agjent i inteligjencës ushtarake të Rusisë GRU, fluturoi në Holandë në prill duke besuar se kishte pasur sukses në një përpjekje të jashtëzakonshme për të fituar akses brenda gjykatës për krimet e luftës.


Por ai tashmë ishte demaskuar nga oficerët e inteligjencës perëndimore dhe kur mbërriti për të marrë pozicionin e tij në gjykatë, zyrtarët holandezë të imigracionit u paralajmëruan nga agjencia e inteligjencës e vendit, AIVD. Cherkasov kishte udhëtuar me emrin Viktor Muller Ferreira, duke pretenduar se ishte 33 vjeç, por u arrestua kur mbërriti dhe u kthye në Brazil të nesërmen, pasi kishte dështuar në mashtrimin e tij.

Në atë kohë, GJPN-ja kishte filluar të hetonte krimet e dyshuara ruse të luftës në Ukrainë dhe nëse Cherkasov do të kishte pasur sukses, ai do të kishte pasur akses në sistemet e emailit të gjykatës ndërkombëtare dhe mund të kishte qenë në gjendje të kopjonte, ngatërronte ose shkatërronte dokumentet ose provat e dorëzuara në gjykata.

Spiuni kishte zhvilluar një identitet të rremë të ndërtuar në mënyrë të detajuar gjatë shumë viteve, duke e shënuar atë si një nga programet e çmuar të Rusisë të “ilegalëve”, ​​një program spiunazhi që daton që nga Lufta e Ftohtë dhe është ringjallur gjerësisht nën presidentin Vladimir Putin.

Ilegalët janë agjentë rusë, të cilëve u jepen kredenciale të rreme nga një vend tjetër dhe u ngarkohet detyra për të krijuar një identitet të rremë gjatë shumë viteve, duke e mbajtur atë të fshehtë nga partnerët dhe fëmijët, me synimin për të arritur përfundimisht një pozicion ndikimi. Por ekspertët perëndimorë thonë se me gjithë përpjekjet që Rusia bën në program, numri i ilegalëve vlerësohet midis 10 dhe 30 dhe shpesh ata nuk arrijnë të arrijnë pozicione me ndikim të rëndësishëm.

Një grup prej 10 ilegalësh u demaskua nga FBI në SHBA 12 vjet më parë, por ndërsa ata kishin qenë në vend për më shumë se një dekadë, ata kryesisht nuk kishin arritur të merrnin pozicione pushteti dhe ndikimi pjesërisht sepse ishin monitoruar nga afër. Megjithatë, ata u dëbuan nga SHBA dhe u dërguan në Rusi në një shkëmbim spiunësh.
Skip to toolbar