Marcelli: Shqipëri-Greqi, 1-0

Më të fundit


Qendërsulmuesi merr topin në mesfushë, kalon tre kundërshtarë dhe gjuan drejt portës: gjuajtja është e pandalshme.Në ndeshjen e nisur nga Qeveria e Athinës kundër asaj të Tiranës për çështjen Beleri, kryeministri shqiptar padyshim që fitoi një pikë avantazh ndaj kundërshtarëve të tij.Nëse Edi Rama do t’i përgjigjej akuzave që vijnë nga Greqia me të njëjtin agresivitet dhe dhunë të përdorur nga politikanët dhe mediat përtej kufirit, ai në fakt do të kishte luajtur lojën e tyre dhe do të përfundonte duke u cilësuar si provokator dhe persekutues i minoriteti grek.

Por Edi Rama ka realizuar një kryevepër të diplomacisë, duke përdorur edhe një metodë sigurisht të re në marrëdhëniet me shtypin.


Kryeministri shqiptar kontaktoi drejtpërdrejt në rrjetet sociale me gazetarin, i cili sapo kishte shkruar një artikull në mbështetje të qëndrimeve të Qeverisë greke në gazetën më autoritare helenike.

Rama përdori një ton shumë miqësor dhe gazetarit, të goditur nga fakti që një Kryeministër e kontaktoi drejtpërdrejt, i kërkoi një intervistë për të shpjeguar arsyet e tij për publikun grek.

Gazetari i “Kathimerini”, Pavlos Papadopoulos, sigurisht që nuk mund ta refuzonte një ofertë të tillë dhe, natyrisht, ra dakord.

Intervista e realizuar online u zhvillua në një atmosferë miqësore, edhe pse gazetari e vuri Ramën përballë të gjitha kundërshtimeve greke për çështjen Beleri.

Por kryeministri shqiptar u prezantua me terma absolutisht pozitivë, si lideri që po e largon Shqipërinë nga mjerimet e regjimit drejt një të ardhmeje zhvillimi dhe progresi.

Për meritat e marrëdhënieve me Greqinë, Rama përsëriti vlerësimin e tij për homologun Mitsotakis dhe miqësinë e thellë për popullin grek. Ai shpjegoi gjithashtu se marrëdhëniet me minoritetin grek janë të shkëlqyera dhe nuk ka asnjë diskriminim ndaj tyre nga Qeveria shqiptare.

Së fundi, në themel të çështjes Beleri, Rama sqaroi se sistemi ligjor shqiptar, ashtu si i të gjitha vendeve demokratike, garanton tashmë autonominë e plotë të gjyqësorit dhe nuk e lejon në asnjë mënyrë Qeverinë të ndërhyjë në vendimet e saj.

Nuk e lejon Qeverinë shqiptare dhe aq më pak një qeveri të huaj ta bëjë këtë.

Do të jetë procesi gjyqësor, përfundoi Rama, që do të zbardhë akuzat ndaj politikanit nacionalist dhe provat konkrete në mbështetje të tyre, pa u përfshirë në asnjë lloj sentence.

Kryeministri shqiptar u tregua mjaft diplomatik për ta cilësuar si “vërtet madhështore” nismën që solli në të njëjtën tryezë në Athinë liderët e samiteve ballkanike dhe evropiane me presidentin ukrainas Zelensky si mysafir nderi.

Nga ajo darkë Mitsotakis kishte përjashtuar vetëm Ramën, duke kryer një akt fyes dhe armiqësor të hapur ndaj kreut të Qeverisë shqiptare, pa harruar kërcënimet e mëparshme të një ministri grek gjithashtu për hakmarrje në lidhje me procesin e pranimit të Tiranës në Bashkimin Evropian.

Por përshtypja, nga ana tjetër, është se pikërisht në atë tryezë, nga von der Leyen dhe Michel, kryeministri grek mori një tërheqje veshësh për moderim, e cila u përkthye në orët në vijim në një pakësim të kërkesave greke për çështjen Beleri dhe gjithashtu në ulje të tonit ndaj Qeverisë shqiptare.

Në një rajon ku tensionet etnike dhe çështja e minoriteteve po rindizen nga Beogradi në Prishtinë, nga Shkupi në Sofje, nga Podgorica në Beograd dhe, siç mund ta shohim, edhe nga Athina në Tiranë, Rama konfirmoi se Shqipëria është i vetmi vend që nuk merr pjesë në këtë lojë nxitëse të marrëdhënieve ndërmjet shteteve. Evropa ëndërron për stabilitet në Ballkanin Perëndimor dhe Rama ka konfirmuar edhe një herë primatin e tij në kërkimin e paqes ballkanike.

Athina krenohet me anëtarësimin e saj në BE dhe, ashtu si Bullgaria, synon ta luajë këtë avantazh në dëm të fqinjëve të saj.

 Por qëndrimi në Union dhe përpjekja për të minuar marrëdhëniet midis anëtarëve të tij të ardhshëm është një strategji që mund t’i kushtojë shtrenjtë një vendi që, përtej trashëgimisë së tij historike, është një nga më të brishtët në Mesdhe sot.




Skip to toolbar