Votat kundër Kosovës/ Kryeson Spanja, 8 deputetë kundërshtuan anëtarësimin në KiE

KOSOVA


Të martën, Kosova u mbështet nga shumica dërrmuese e deputetëve në Asamblenë e Parlamentare të Këshillit të Evropës, duke shënuar një hap të rëndësishëm drejt anëtarësimit në këtë organizatë të rëndësishme evropiane. Në favor të Kosovës ishin plot 131 ligjvënës evropianë, ndërsa kundër i dolën 29 të tjerë. 11 delegatë të tjerë  vendosën të “heshtin” duke abstenuar në votimin e rëndësishëm për Prishtinën.

Sumica e votave kundër ishin nga Spanja, nje vend qe ende nuk a ka njohur pavaresine e Kosoves, ndonëse njohja si shtet ne kete rast nuk kishte shume lidhje me kete proces.


8 deputete te Asamblese parlamentare te Keshillit te Europes  kundërshtuan raportin për kosovën. Nga këto vota 4 ishin nga perfaqesues  të partisë “Grupi i Socialistëve, Demokratëve dhe të Gjelbërve”, 3 nga “Grupi i Partisë Popullore Evropiane”  dhe 1 nga “Grupi i Konservatorëve Evropianë dhe Aleanca Demokratike”

Vendi i dyte per nga numri i votave kunder ne Asamble renditet Serbia.7 deputete nga serbia votuan kundër anetaresimit te Kosoves ne Keshillin e Europes. 2 prej tyre ishin te grupit ta  Socialistëve, Demokratëve dhe të Gjelbërve, 3 nga Grupi i Partisë Popullore Evropiane dhe dy te tjere që nuk i përkisnin asnje partie politike.

4 deputetë nga Hungaria nuk ishin dakord me anëtarësimin e Kosovës në këshillin evropës, nga te cilet 2 nga partia  e Konservatorëve Evropianë dhe Aleanca Demokratike, 1 nga partia Popullore Evropiane dhe 1 deputet i pavarur.

Kundër Kosovës votuan dy deputetë franceze  nga Grupi i të Majtës së Bashkuar Evropiane. 2 deputete qipriote, perkatesisht nga Grupi i të Majtës së Bashkuar Evropiane edhe nga partia e Socialistëve, Demokratëve dhe të Gjelbërve.

 Ndersa 2 votat kunder te Bosnje Hercegovines erdhen njera nga  partia popullore evropiane dhe tjetra nga nje deputet i pavarur

Nga një votë kundër e patën Gjermania, Italia, Greqia dhe e Mali i Zi.

Deputeti gjerman edhe ai italian i përkasin partisë së Konservatorëve Evropianë dhe Aleanca Demokratike. Deputetja greke është  perfaqesuese e grupit të se majtës të bashkuar evropiane.  Ndersa deputetja malazeze qe votoi kunder anetaresimit te europes ne Keshillin e Euroopes është e pavarur.

Po ashtu vëmendjen e tërhoqën edhe abstenimet. Nga 11 abstenime gjashtë erdhën nga italianët, tri nga Moldavët e nga një nga gjermanët e malazezët./abcnews.al
Skip to toolbar